MOETEN of MOGEN?

De tijd vliegt. Het nieuwe jaar is alweer begonnen. Het is daarom belangrijk om de tijd goed te benutten en de dagen te vullen met zaken en vooral ook mensen, waarvan je inspiratie krijgt. Erbij stilstaan of we iets 'moeten' of 'mogen'? 
Het is maar net hoe je het bekijkt! 

Alweer 1,5 jaar geleden schreef ik, Cynthia Roos-Kempers mijn laatste blog voor Focuzright. Ik vind daar wat van, want moet dat niet met meer regelmaat plaatsvinden? Van wie moet dat? Vooral van mezelf, bedenk ik me dan. Het hoort toch, want anderen doen dat toch ook? Het is net als medezeggenschap. Dat is iets dat georganiseerd moet worden van de wetgever. Ook al moet iets, kunnen we daar niet anders naar kijken? Het nog mooier maken dan het al is. Kijken naar wat ook mag en mogelijk is? En nog beter, wat passend is. Passend bij jou of jouw organisatie. Uiteraard rekening houdend met de wettelijke kaders. Het is toch een voorrecht als je een rol mag vervullen in de medezeggenschap? Een voorrecht dat je om afgevaardigde ouder of medewerker in gesprek mag gaan met de bestuurder of directeur om samen de toekomst van onze kinderen een beetje mooier te maken. Als bestuurder of directeur een kans hebt om echt in gesprek te gaan met medewerkers en ouders, om te komen tot beleid waarvoor draagvlak bestaat. Dan creëer je de meeste kans op een mooie dag. 

2024 is een jaar met wel 366 kansen op een mooie dag!

Iedere dag heb je de kans om er een mooie dag van te maken. Voor jezelf, voor een ander en vooral voor de kinderen. Om te leren en te ontwikkelen, net als de kinderen. Om terug te blikken, maar vooral om vooruit te kijken. De eerste dag van het nieuwe jaar heb ik gepakt om deze blog te schrijven. Het mooie is dat er nog 365 dagen vol nieuwe kansen en mogelijkheden voor me liggen! Het afgelopen jaar heb ik vooral ook weer mogen doen. Ik zeg altijd 'mogen', omdat ik het een voorrecht vind om te mogen doen, wat ik doe. Het vertrouwen krijgen om zaken en trajecten op te pakken, waarmee we samen stappen kunnen zetten. Zodat de mensen, waarmee ik mag samenwerken verder kunnen, in vertrouwen. 
Wat ik doe met Focuzright, laat zich ook het best omschrijven door iets dat we 'moeten' (wettelijke medezeggenschap invulling geven), dusdanig vorm te (laten) geven dat alle betrokkenen inzien dat ze met elkaar mogen samenwerken.

Denken in mogelijkheden!

In 2023 heb ik mogen samenwerken met organisaties en mensen, die denken in mogelijkheden. Geweldig om dit om in 2024 voort te gaan zetten en ook met nieuwe trajecten en opdrachten te starten. We zijn met elkaar nooit uitgeleerd! Dit geldt ook voor zowel ouders, medewerkers als bestuurders. Laten we vooral met elkaar blijven onderzoeken en samen de mogelijkheden blijven verkennen, hoe we de medezeggenschap binnen jouw organisatie en vooral ook jouw rol daarin, verder kunnen ontwikkelen.
De volgende organisaties zetten (ook) in 2023/2024 stappen in de ontwikkeling van de (integrale) medezeggenschap:

 1. UN1EK onderwijs en opvang
 2. Blosse
 3. H3O
 4. Accrete
 5. Tabijn
 6. KC De Ontdekkingsreizigers
 7. CKC Drenthe
 8. Allente
 9. RVKO Albert Schweitzer
 10. CBO-NWF
 11. Stichting Federatief
 12. De Vier Windstreken
 13. Wolderwijs
 14. Plateau
 15. KPO Roosendaal- KC De Stappen
 16. Iris Christelijk Kindcentra
 17. PIT kinderopvang en onderwijs
 18. SCIO Groep
 19. Wijzer
 20. Primenius

 

Je bent altijd op tijd in je eigen leven!

Dit gegeven is zo waar en dat neem ik ook mee in de trajecten, die ik begeleid. Het is voor iedereen persoonlijk en ook voor iedere organisatie weer anders, wanneer de tijd daar is om de invulling van de medezeggenschap opnieuw of anders vorm te gaan (laten) geven. Belangrijkste is om te kijken naar waar je nu staat en waar wil je naartoe wilt? Om ergens te kunnen (uit-)komen, zal eerst de basis er moeten zijn. Is die (wettelijke) basis op orde? Zo niet, dan is het daar om te beginnen. Pas als de basis er is, kun je verder gaan bouwen. Hieraan begeleiding geven, vind ik geweldig om te mogen doen.

Inspiratie!

Inspiratie krijg ik van de mensen, waarmee ik samenwerk. Ik geef je hieronder enkele tips mee om jezelf en anderen te inspireren, want ook jij kunt de medezeggenschap aantrekkelijk maken voor alle betrokkenen.

 • Van iedereen kun je leren. Ook als je elkaars ‘taal’ niet spreekt. Vaak houd je dit juist scherp.;-)
 • Belangrijkste is jezelf open te stellen voor elkaar.
 • Nieuwsgierig te zijn naar de (beweegredenen) van anderen.
 • Verwachtingen uitspreken, maakt dat je ruis voorkomt.
 • Zorg voor een duidelijk, concreet en vooral gezamenlijk doel, want samen aan iets werken helpt je verder met elkaar stappen te zetten.

Ik nodig je uit om zo ook naar jezelf, jouw organisatie als ook naar jouw collega's en gesprekspartners in de medezeggenschap te (gaan) kijken. Neem de tijd voor elkaar. Maak ruimte en plan het in. Neem echt de tijd om met elkaar verder te willen komen. 

Ervaringen!

Wil je weten wat de ervaringen zijn? Of heb je andere vragen rondom de de ontwikkeling van de (integrale) medezeggenschap? Uiteraard mag je hiervoor mij benaderen, maar misschien wil je ook eens contact opnemen met de leden van de werkgroep of (integrale) raad van de hierboven organisaties. Zij mogen dan vanuit hun gezichtspunt vertellen wat de ervaringen zijn. En daarvan kun jij weer leren!

Ik wens je een fijn & inspiratievol 2024 en kijk ernaar uit jou (opnieuw) te ontmoeten!

‘Medezeggenschap in opvang & onderwijs samen scherp krijgen’

Wat klanten zeggen